De ce credem noi în Dumnezeu?
Data postării: 13.06.2017 18:32:23
Este natural să îi spunem lui Dumnezeu: ”Tu ești!” așa cum ne zicem nouă însumi: ”Eu sunt”. Ideea de ”Dumnezeu” este cea mai fundamentată idee din existența umană. Necreștinii cred în diverși dumnezei. Chiar și atunci când ideea de Dumnezeu este amestecată cu ideea altor dumnezei, există simțământul de supremitate, un dumnezeu, atotputernic și creator. Aproape toți oamenii cred în prezența unei puteri supreme, sau unor puteri supreme, care îi poate influența destinul. Nu există om care, cel puțin o dată, să nu se fi întrebat de ce trebuie să creadă într-o ființă supremă.
Din punct de vedere creștin, există mai multe argumente care ne motivează să credem în Dumnezeu. Noi credem în Dumnezeu deoarece nu putem înțelege cum universul s-a creat singur. Universul trebuie să fi avut un început. Prin urmare este normal sa credem că Dumnezeu este creatorul său. De asemenea, vedem că Dumnezeu este prezent oriunde în creația Sa. Dumnezeu trebuie să fi fost o personalitate supremă care să fi creat toate lucrurile asa de prefect. Oriune este un designer, noi știm că este o minte, un intelect și o personalitate. Un ceas nu se construiește singur. El este atent construit, după un plan, de către o persoană competentă. Noi credem în Dumnezeu pentru că avem o conștință. Știm diferența dintre ce este rău și bine. În cazul în care nu există nici un judecător suprem de care să aparținem, atunci de ce suntem judecați de conștința noastră? Noi credem în Dumnezeu, deoarece credem în bunătate, adevăr si frumusețe. Noi credem în Dumnezeu, datorită mărturiei lui Isus Cristos. Acesta a susținut și a demonstrat că Dumnezeu s-a manifestat în El și prin El. Isus a spus că El a venit de la Dumnezeu și El însuși este Dumnezeu. În Isus Cristos, Dumnezeu, a vizitat această lume. Dumnezeul nostru este Dumnezeu-om în Cristos. Noi credem în Dumnezeu pentru că El este revelat în Sfânta Scriptură. Noi credem în Dumnezeu, deoarece credem că El a dat un sens vieții. Cele mai multe lucruri pe care le facem, le facem, deoarece credem că viața are un sens. Viața poate să nu aibă nici un sens însă atunci când nu avem nici un obiectiv final. Acesta motivează si dă vieții un sens.
Credința crestină afirmă că viața are un sens. Această afirmație se bazează pe credința într-un Dumnezeu Triunic care este revelat în Sfinte Scripturi. Dacă nu există nici un Dumnezeu care să poată avea grijă de ai lui, de ce am mai crede?
Creștinii cred într-un Dumnezeu care a făcut lumea, dar care este altul decât lumea. Dumnezeu nu poate fi asociat cu vreo națiune, așa cum Hitler susținea că Dumnezeu era un Dumnezeu doar al germanilor. Rosenberg susținea faptul că, atunci când națiunea germană va muri și Dumnezeu va muri împreună cu ea. Creștinii cred într-un Dumnezeu care tranșcede această lume chiar dacă guvernează lumea și este direct interesat de ea.
Astăzi trebuie să afirmam cu putere faptul că Dumnezeu nu este un produs al interpretării omului cu privire la comportamentului universului. El este o realitate, independent de oameni și de lume.
O astfel de afirmație poate fi adusă împotriva învățăturii moderne a panteismului, care îl identifică pe Dumnezeu cu universul, ceea ce face ca universul să fie divin. Aceasta este învățătura centrală a neo-păgânismului care a invadat lumea creștină în ultimii ani. Panteismul și creștinismul nu se pot tolera. Un dumnezeu impersonal nu mă poate chema să mă ridic si să îl urmez. Un dumnezeu impersonal, nu poate crea credință în inima omului. Și fără credință este imposibil să Îi plăcem lui Dumnezeu.
Noi credem în Dumnezeu deoarece putem experimenta apropierea Lui fața de noi, grija Lui și dragostea Lui. Milioane de creștini, de-a lungul veacurilor, au afirmat experiența lor cu Dumnezeu. Sunt sigur, chiar foarte sigur, că există un Dumnezeu.
Un articol de Sergiu M. Trifa, ministrant al Bisericii Lutherane Confesionale