Este toata Scriptura inspirata de Dumnezeu?

Data postării: 21.01.2014 12:34:42

In cea de-a doua epistola adresata de Sf. Apostol Pavel ucenicului sau Timotei citim la urmatoarea afirmatie: toata Scriptura este inspirata de Dumnezeu (2 Timotei 3:16). Cea de a doua epistola trimisa tanarului Timotei este o scrisoare foarte personala si plina de sfaturi adresate unei persoane extrem de apropiate de sufletul Apostolului. Din acest motiv, credem ca afirmatia Apostolului este una de foarte mare importanta pentru credinta sa.

Cheia acestei afirmatii este cuvantul inspirat. In limbajul comun, modern, termenul de inspirat are diverse conotatii in functie de contextul in care este folosit. De exemplu, atunci cand am urmarit un film care ne-a impresionat prin subiect, actiune sau efecte speciale, spunem ca am vazut un film inspirat. Acelasi lucru se spune, in general, si despre o carte foarte buna dar si atunci cand avem, prin harul lui Dumnezeu, posibilitatea sa asistam la o predica foarte buna in Biserica. Spunem deseori ca am ascultat o predica inspirata sau am avut ocazia sa ascultam un predicator inspirat. De foarte multe ori asociem inconstient termenul de inspirat cu inspiratie.

In ceea ce priveste Sf.Scriptura, in expresia din cea de-a doua epistola adresata ucenicului Timotei, uzarea termenului inspirat este singulara. Termenul nu se mai regaseste in alta parte a Noului sau a Vechiului Testament. Exista suficiente voci in lumea teologica, si nu numai, care afirma cu tarie ca utilizarea cuvantului inspirat de catre traducatori nu reprezinta cea mai buna alegere in incercarea de a reda ceea ce Sf. Apostol Pavel a dorit sa ii transmita iubitului sau fiu in credinta, ucenicul Timotei. In mod literar, cuvantul folosit de catre Apostol in limba greaca se traduce prin respiratia lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Sf. Apostol Pavel ii spune lui Timotei ca toata Scriptura reprezinta respiratia lui Dumnezeu. Exista in afirmatia Apostolului o legatura stransa intre Scriptura si lucrarea Duhului Sfant. Nu in putine ocazii, exista o similitudine intre respiratie si spirit. Deaceea, pe baza acestor lucruri putem sa spunem ca toata Scriptura reprezinta spiritul lui Dumnezeu.

Un alt aspect interesant si care trebuie analizat daca dorim sa avem parte de o intelegere corecta a acestei afirmatii facuta de Sf. Apostol Pavel este un cuvant scurt si cuprinzator. Acesta cuvant se afla chiar in debutul afirmatiei, mai precis cuvantul toata. Desi este un cuvant mic, destul de neinsemnat din punct de vedere lingvistic, dar in acest context aceste termen are o greutate imensa. El atesta faptul ca nu doar o parte din Sf. Scriptura este inspirata sau reprezinta respiratia/spiritul lui Dumnezeu. Nu doar anumite pasaje, carti sau versete, ci toata Sf. Scriptura. Adica, in intregime Scriptura este inspirata de Dumnezeu. Aceasta accentuare este extrem de importanta din mai multe motive. In primul rand ca Sf. Scriptura face personal aceasta afirmatie despre sine. Pe de alta parte, daca noi nu acceptam acest lucru si afirmam ca doar anumite pasaje, mai mari sau mai mici, din Sf. Scriptura sunt inspirate, iar o parte dintre acestea nu sunt inspirate, vom creea o mare problema. Opinia umana se va transforma in criteriul prin care vom ajunge sa stabilim ceea ce este inspirat si ceea ce nu este inspirat din continutul Scripturii. Cine isi va asuma rolul sa stabilasca care portiuni sunt cuvantul Domnului si care nu? Cine va determina aceste aspecte? Cine isi va asuma acest rol? O astfel de situatie deschide usa pentru subiectivism, pentru pareri personale care, in cele din urma, conduc la haos spiritual. Daca nu toata Sf. Scriptura este cuvantul lui Dumnezeu, ci este si rezultatul activitatii si gandirii umane, atunci cum vom reusi sa interpretam tot ceea ce gasim in paginile sfinte? Tratata superficial de catre oamenii neregenarati spiritual, Sf. Scriptura poate fi interpretata in favoarea oricarei decizii si atitudini umane. Exact acest lucru l-a facut, si il face nu de putine ori, si Diavolul. Satana apeleaza la cuvantul lui Dumnezeu pe care il trateaza in asa fel incat sa lase de inteles exact contrariul la ceea ce Dumnezeu a spus si sa isi explice propriai pozitie de rebeliune fata de Creator.

.

Pentru o interpretare sanatoasa a Sf. Scripturi trebuie respectat principiul Scriptura interpreteaza Scriptura si, deasemenea, trebuie sa tinem cont de context ori de cate ori incercam sa interpretam cuvantul lui Dumnezeu pentru a ne asigura ca suntem pe un drum corect.

Un articol de Sorin H. Trifa

Aceast articol reprezinta o parafrazare a unei scurte prelegeri tinute de preotul lutheran Ernie Lassman, paroh al Bisericii Messiah Lutheran Church din Seattle. Puteti sa accesati prelegerea cu titlul: „Is all scripture the inspired word of God?” accesand linkul urmator: